Sigfox mreža nova je komunikacijska mreža u Living Labu Koprivnica

Objavljeno: 12/05/2020

Podijeli

Nova komunikacijska infrastruktura Living Lab-a Koprivnica je globalna mreža za „Internet of Things“ Sigfox koju je implementirala tvrtka IoT net Adria. Potpuno je funkcionalna i stoji na raspolaganju partnerima Living Lab-a i svim zainteresiranim subjektima koji žele implementirati postojeća ili testirati svoja IoT rješenja.

Radi se o niskoenergetskoj uskopojasnoj bežičnoj tehnologiji koja služi za komunikaciju na velikim udaljenostima te omogućuje dvosmjerni prijenos male količine podataka na velikim udaljenostima, smanjenje količine energije potrebne za sigurno povezivanje uređaja u cloudu i smanjenje troškova.

Na stupu reflektora gradskog stadiona "Ivan Kušek Apaš" implementirana je bazna stanica koja signalom pokriva područje radijusa od 5 do 10 kilometara u koje ulazi koprivnički kvart Lenišće u kojem je inicijalno smješten koprivnički Living Lab.

Postojeću Sigfox IoT mrežu se u narednom razdoblju može koristiti za razne pilot projekte inovativnih rješenja, tj. za testiranje rješenja pametnog grada koje uključuje sve ključne gradske usluge i upravljanje gradskim resursima, pametni parking, pametno gospodarenje otpadom, pametne javne rasvjete, pametno očitavanje brojila (daljinsko očitavanje potrošnje energenata i vode), mjerenja razine buke, praćenje kvalitete zraka i slično.

U cilju širenja Living Lab-a Koprivnica pozivaju se sve zainteresirane tvrtke da postanu partneri projekta u testiranju smart city rješenja, javne rasvjete, komunikacijske mreže ili inovacija u vidu pametnih mjerenja, a to se može učiniti putem e-maila living-lab@rea-sjever.hr.