Otvorenje Living Lab Koprivnica

Objavljeno: 06/03/2019

Podijeli

U utorak, 12. ožujka s početkom u 17:00h javnosti će biti predstavljen projekt Living Lab Koprivnica. Na vitalnom području grada Koprivnice, gdje je smješten i dobar dio drugih pametnih gradskih rješenja, pod stručnim vodstvom tima Regionalne agencije Sjever, koja je nositelj ovog projekta, bit će predstavljene testne zone nove, pametne javne rasvjete. U projektu koji traje više od dvije godine, uz Regionalnu agenciju Sjever i Grad Koprivnicu, ključnu ulogu zauzimaju tehnološki napredna poduzeća, partneri ovog projekta. Tako u petnaestnominutnoj šetnji u primjeni možete vidjeti tehnološki najnaprednije LED svjetiljke (Signify, Tungsram, Siteco, Osram, PrecisionLux). Osim što će omogućiti znatnu uštedu energije, javna rasvjeta u testnoj zoni između Ulica Mije Šimeka i Ulice Miroslava Krleže na Lenišću, bit će pravi poligon za inovacije. U idućoj fazi, pomoću svjetiljki od kojih svaka ima vlastito napajanje te se njima pojedinačno može upravljati, na pojedinim svjetiljkama bit će omogućeno punjenje električnih automobila i električnih bicikala. Na području živućeg laboratorija očekuje se interakcija i susret partnera projekta koji su ponudili napredna tehnološka rješenja javne vanjske rasvjete, a koji će kontinurano unaprjeđivati i uvoditi nove funkcionalnosti, znanstveno-istraživačkih institucija kojima će biti omogućeno provođenje istraživanja za potrebe znanstvenih radova, predstavnika javne uprave koji će na jednoj mikro lokaciji moći vidjeti primjenu pametnih gradskih rješenja te građana koji će se u mogućnosti novog sustava rasvjete uvjeriti odmah, ali i u mjesecima i godinama pred nama. Naime, pomoću nove postavljene infrastrukture koju su bez naknade ustupili partneri projekta i Grad Koprivnica, planira se kućanstvima omogućiti 5G mreža, bolja prometna signalizacija i signalizacija u slučaju opasnosti i mnogo toga drugog.

Svi zainteresirani za uključivanje u projekt te organiziran stručni obilazak Living Laba Koprivnica javite nam se pomoću www.livinglabkoprivnica/posjetite-nas, maila living-lab@rea-sjever.hr ili telefonski svakim radnim danom od 8 do 16 sati na 048/289-242.

Pozivamo i sve građane Koprivnice da posjete testno područje nove javne vanjske rasvjete. Pomoću tabli postavljenih uz svaku testnu zonu u ulicama na Lenišću, bit će naveden proizvođač svjetiljki i informacije o inovativnom rješenju koje će osigurati uštedu energije.